Royal Brand
Złoty Żubr Royal Brand
wyprawa do Indii


O truflach
| Przepisy | Zamówienia


Trufle

Co takiego jest w truflach, że ludzie szaleją na ich punkcie od tysiącleci? To oczywiście smak i aromat, które potrafią uszlachetnić nawet najbardziej pospolite danie. Uznawane przez smakoszy za specjał nad specjałami, stosowane są jako przyprawa oraz składnik takich dań, jak foie gras, dodaje się je do pieczeni, sałatek, zup, a nawet jajecznicy i omletów. Można je także podać jako samodzielną potrawę – zawinięte w plastry boczku i pieczone. Często używa się ich do aromatyzowania oliwy.

Skryty pod powierzchnią cienkiej warstwy ziemi są właściwie niewidoczny i bardzo trudne do znalezienia. Dlatego do jego wyszukiwania używa się specjalnie tresowanych psów i świń, które znajdują siedlisko grzybów po zapachu.

Najbardziej cenione gatunki trufli to czarnozarodnikowa trufla z południa Francji, biała z włoskiego Piemontu oraz letnia, którą można znaleźć w cieplejszych zakątkach Europy. Najczęściej zbiera się je około 10 dni po ulewnym deszczu, kiedy ziemia jest wilgotna i gorąca. O dojrzałości grzyba świadczy lekko „zwiędnięty” kapelusz. Zebrane trufle można przechowywać w oliwie, w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Wcześniej należy grzyby obrać, oczyścić owocniki i sparzyć wrzątkiem. Jednak najlepsze są świeże.



W poszukiwaniu trufli
 
Kiedyś poszukiwanie tych grzybów traktowano jako pałacową rozrywkę i zapraszano na nie dostojnych gości. W dzisiejszych czasach poszukiwanie trufli to niezwykle rzadkie hobby. Dla przeciętnego grzybiarza spotkanie z truflą byłoby porównywalne ze znalezieniem igły w stogu siana. Najczęściej grzyby te rosną w pobliżu korzeni dębu, lipy, topoli i wierzby, stając się stopniowo pasożytem. Zarodniki rozprzestrzeniają się dzięki symbiozie z niektórymi zwierzętami, które wykopując trufle przyczyniają się do ich roznoszenia. Leśnymi smakoszami trufli są m.in. dziki i wiewiórki. Można próbować wypatrywać tych grzybów na podstawie obserwacji tych zwierząt. Zwierzęta generalnie znakomicie się nadają do poszukiwań trufli. Specjalnie tresowane psy i świnie potrafią wywąchać owocniki. Najczęściej zbieracze trufli ruszają na grzybobranie w dziesiątym, dwunastym dniu po ulewnych deszczach. Ważne jest, aby ziemia była ciepła i wilgotna. Przyjmuje się, że najwłaściwszy jest moment, kiedy grzyby o parasolowatym kształcie kapeluszy zaczynają więdnąć.
Rozpoczęcie poszukiwań
Znaleziono Truflę
Trufla w ziemii